Rondreis door de Baltische staten (juli/augustus 2010)

Algemeen:

In juli en augustus 2010 heb ik 2 weken door de drie Baltische staten gereisd, te weten Estland, Letland en Litouwen.

Ruim een decennium geleden waren ze amper bekend, nu zijn ze lid van de Europese Unie. Steden met schilderachtige middeleeuwse kernen, moderne winkelcentra en orthodoxe kerken. Op het platteland met haar houten huisjes, paardenkarren en eindeloze wouden. De Baltische staten zijn al zestien jaar onafhankelijk. Al jaren vloeien er inmiddels gelden uit de Europese ontwikkelingsfondsen deze kant op. Toch is deze welvaart lang niet voor iedereen weggelegd. De troosteloze buitenwijken, eindeloze herhalingen van dezelfde flats, gebouwd in de sovjetperiode. Hier is het verval alom aanwezig, hier woont het grootste deel van het volk, met hun karige salarissen. Voor deze mensen is West-Europa nog een verre droom.

De reis was dit keer georganiseerd en uitgevoerd door Koning Aap. De leeftijd van de personen in de groep varieerde van 28 tot 65 en omvatte enkele stellen, een paar vrienden/vriendinnen die samen reisden en enkele alleengaanden.
De reisleidster was trouwens een Litouwse, die Nederlands gestudeerd had in BelgiŽ. Wel grappig om de zachte 'g' te horen uit de mond van een Litouwse. Ze was dan ook niet de enige, want in de groep waren ook drie (plezante) Belgen.