Landinformatie Slovenië

Slovenië (Slovenija) - land en volk

Slovenië ligt geografisch gezien in Midden- of Centraal-Europa. Op de kaart is te zien dat het land grenst aan de landen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië.

Het landschap is in het noorden vooral bergachtig (uitloper van de Alpen), in het oosten ietwat heuvelachtig, het midden/zuiden vrij vlak en bij de kust relatief bergachtig. Het land bestaat voor meer dan de helft uit bos en is dan ook één van de "groenste" landen van de wereld.

Qua toerisme moet het land het vooral hebben van de wintersport in het noorden (de Juliaanse Alpen en de Karawanken) en in de zomer van de strandbestemmingen in het kleine westelijk deel aan de Adriatische zee (de kuststrook is 25 km en is een klein deel van Istrië).

De hoofdstad Ljubljana is met 310.000 inwoners (2003) één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Desondanks is het de grootste stad van Slovenië en op politiek (parlement), economisch en cultureel vlak veruit de meest belangrijke stad.Vooral in deze stad zijn nog Oostenrijks-Hongaarse invloeden te zien van de Habsburgse overheersing. Verder zijn in de kuststrook duidelijk invloeden te zien van de Italiaanse/Venetiaanse overheersing. De hoofdstad Ljubljana en Maribor (115.000) zijn de enige steden met meer dan 100.000 inwoners.

Het land telt zo'n 2 miljoen inwoners, waarvan zo'n 90% uit Slovenen bestaat. Verder woont in het noordoosten een Hongaarse minderheid, aan de kust een Italiaanse minderheid en verspreid over het land nog Kroaten, Serviërs en etnische Albanezen. Buiten Slovenië wonen nog 400.000 etnische Slovenen, waarvan 75% in de V.S. en Canada. De officiële taal is Sloveens (een Slavische taal). Toeristen kunnen goed terecht met Engels of Duits (vooral bij ouderen) en aan de kust met Italiaans.
Ongeveer 72% van de populatie is Rooms-katholiek, 2,4% is Oosters-orthodox, 1% is moslim en 1% is protestants.

Bron:
- Slovenia; 2e editie september 1998 (foto Tito, cijfers en uit het Engels vertaalde tekst)